Tort kokosowo- ananasowy
1 biszkopt czekoladowy, gotowy, lub ciasto jak na murzynek.
masa kokosowa:
1,5 szklanki mleka
20 dag cukru
25 dag wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
pozostałe składniki:
dżem porzeczkowy lub wiśniowy
cukier waniliowy
puszka ananasów
polewa czekoladowa, lub czekolada
masa kokosowa:
Zagotować 1,5 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe.
Prażymy aby odparować nadmiar płynu i zagęścić kokos.Dodajemy masło.
Odstawiamy do przestudzenia.
wykonanie:
Biszkopt kroimy na pół.
Krążki biszkoptu nasączamy ponczem z herbaty, cukru i cytryny.
Smarujemy dżemem i wykładamy masę kokosową, może być lekko ciepła bo lepiej się smaruje.
Ananas kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na masie kokosowej.
Górę tortu smarujemy tylko dżemem i oblewamy polewą czekoladową, lub rozpuszczoną na parze czekoladą.
Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi które można wczesniej zrumienić na patelni.
Tort można zrobić 2 dni wcześniej.