MAKÓWKI - deser świąteczny
sobota, 30 lipiec 2016
2 bułki ( najlepiej czerstwe )
0,30 dag maku
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1 szklankę mleka lub wody
2 łyżki masła
po 5 dag rodzynek,orzechów,migdałów, skórki pomarańczowej
szczyptę cynamonu, olejek migdałowy
Mak zmielić,zalać wrzącym mlekiem lub wodą, dodać, miód, cukier,masło, bakalie, cynamon,na końcu olejek migdałowy i chwilę pogotować,tak by mak stracił surowość.
Cały czas mieszać, bo lubi się przypalać.
Bułki pokroić w kostkę, lub plastry,przekładać warstwę bułki i warstwę maku.
Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi i przybrać np. migdałami lub orzechami.
Przed zmieleniem maku w maszynce ze specjalnym sitkiem należy mak zalać wrzątkiem najlepiej na noc, wtedy napęcznieje i łatwo się mieli.