Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru brązowego
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 jajka
3 szt.bananów (średniej wielkości, rozgniecione widelcem)
0,75 szklanki oleju
8 dag czekolady - posiekanej
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,25 szklanki mleka
W misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek, sodę, sól i cukry.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki;całe jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany.
Mokre wlewamy do suchych i niedbale mieszamy.Dodajemy posiekane orzechy,czekoladę i tyle mleka by ciasto nie było bardzo gęste.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości.(2 łyżki na 1 papilotkę)
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. C
Pieczemy 20-25 minut na brązowo- złoty kolor(lub do suchego patyczka)
Ilość 12-16 muffinek