• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Ciasto ze śliwkami

sobota, 30 lipiec 2016

30 dag mąki pszennej
20 dag masła
15 dag cukru pudru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
śliwki, mogą być świeże, mrożone lub z kompotu albo morele, brzoskwinie lub banany.

Całe jajka ubić z cukrem pudrem. Stopić masło, wystudzić i dodać do jajek z cukrem.
Wszystko połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Wymieszane ciasto i przełożyć na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.
Na wierzch ciasta poukładać połówki wypestkowanych śliwek skórkami do dołu.
Piec ok 50 minut w temp. 180 st.

Nie masz wystarczających uprawnień