• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Babeczki Wiedeńskie z kremem

sobota, 30 lipiec 2016

1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
6 łyżek cukru kryształu
1 całe jajko
4 żółtka
3 łyżki masła
1 filiżankę mocnego naparu z kawy
konfiturę morelową
10 dag posiekanych orzechów lub migdałów.
owoc kiwi

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy masło i 1 jajko, zagniatamy ciasto.
Odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Połowę cukru kryształu rozpuszczamy w naparze kawowym, gotujemy chwilę i pozostawiamy do ostudzenia.
Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem kryształem i dodajemy posiekane orzechy,wlewamy napar z kawy i mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy dość grubo foremki na babeczki.
Napełniamy kremem orzechowym babeczki do 3/4 wysokości i pieczemy około15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremek, na wierzch kładziemy trochę konfitury morelowej i plasterek kiwi.

Nie masz wystarczających uprawnień