• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara
×

Uwaga

Could not instantiate mail function.

Ciasto drożdżowe z dynią

sobota, 30 lipiec 2016

25 dag obranej, oczyszczonej z włókien i pestek dyni
3 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
2 czubate łyżki masła
po 2 łyżki rodzynek i grubo posiekanych migdałów
3 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli.
1 żółtko, do posmarowania ciasta
2 łyżki cukru pudru, do posypania ciasta

Dynię umyć i pokroić w kostkę,wlać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu, a następnie ostudzić i zmiksować.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i pozostawić zaczyn w cieple do wyrośnięcia.
Masło stopić i ochłodzić.
Mąkę przesiać z solą, wsypać cukier, wlać zaczyn,
wymieszać i dodać dynię.
Wyrabiać ciasto ,dodając po jednym żółtku.
Następnie wlać chłodne masło, dodać cukier waniliowy, rodzynki i migdały.
Wyrabiać ciasto do chwili aż będzie odstawało od dłoni i ścianek naczynia.
Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić na 1 godz.w cieple do wyrosnięcia.
Formę wysmarować i wysypać bułką.
Gdy ciasto co najmniej dwukrotnie powiększy swoją objętość przełożyć je do formy i ponownie odstawić aby podrosło.
Następnie posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.
Patyczkiem sprawdzić czy jest upieczone.', 'Ciasto początkowo studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach,
a następnie delikatnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Nie masz wystarczających uprawnień