• slajd7
  • slajd2
  • slajd1
  • slajd4
  • slajd5
  • slajd6
  • slajd8
  • slajd9
  • slajd10
  • slajd11
  • slajd12
  • slajd13
  • gitara

Tort śmietankowy

sobota, 30 lipiec 2016

Na ciasto:
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

Na masę:
1/2 litra śmietany kremówki
cukier waniliowy
puszka brzoskwiń
3 łyżeczki żelatyny
galaretka brzoskwiniowa
płatki migdałowe

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodawać po łyżce oleju oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wlać do tortownicy wysmarowanej tluszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec 30-40 minut w temp.180st.
Ochłodzony biszkopt przekroić na dwa blaty i nasączyć je sokiem z brzoskwiń.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Wymieszać i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
Na blat biszkoptowy wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, na nią ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przykryć drugim blatem.Wierzch i boki tortu posmarować resztą śmietany.
Na górę ułożyć połówki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką.
Boki obsypać płatkami migdałowymi.

Jeżeli biszkopt jest wysoki , można przekroić go trzykrotnie i dwa razy przełożyć śmietaną.

Nie masz wystarczających uprawnień